El taller persegueix l’aplicació terapèutica de la música atenent a la diversitat de nens i adolescents, sense o amb necessitats d’educació especial amb l’objectiu de millorar el seu desenvolupament emocional, intel·lectual, social i espiritual.

La Regidoria d’Educació, amb la col·laboració de l’EMMPAC,  posarà en marxa aquest proper mes de març un Taller de musicoteràpia inclusiu per a infants i joves d’entre 6 i 16 anys. Així ho ha explicat avui en roda de premsa la regidora d’Educació, Silvia Vaquero, qui ha destacat que amb aquesta nova activitat es vol contribuir a donar resposta a la demanda que existeix al Vendrell i a la comarca per disposar d’una oferta àmplia d’activitats extraescolars inclusiva, que garanteixi la participació de tots els infants i joves independentment de les seves capacitats i/o necessitats educatives.

En concret, aquest nou taller anirà a càrrec d’Àlex Carasol, de l’Associació de Músics del Baix Penedès (AMBP), que és psicòleg, musicoterapeuta i facilitador de cercles de percussió en l’àmbit comunitari i educatiu. Es durà a terme a l’Escola Municipal de Música Pau Casals els dijous, a partir de les 17.30h.

El taller de musicoteràpia grupal  persegueix l’aplicació terapèutica de la música atenent a la diversitat de nens / es i adolescents, sense o amb necessitats d’educació especial (discapacitat cognitiva, sensorial, motriu, trastorns generalitzats de desenvolupament com TEA, Asperger…,trastorns de conducta, TDAH, comunicació, llenguatge, ansietat …) amb l’objectiu de millorar el seu desenvolupament emocional, intel·lectual, social i espiritual, segons les possibilitats individuals, per integrar-los el màxim possible a la societat.

Segons ha avançat Àlex Carasol, en el taller se seguirà el model educatiu humanista, centrat en els sentiments, les emocions i el valor de l’aprenentatge experiencial. S’utilitzaran mètodes passius, basats en l’audició musical i mètodes actius o creatius, que utilitzen la improvisació musical (expressió espontània i lliure) a través del moviment de el cos, la veu i tocar instruments musicals.

Les inscripcions per participar en aquest taller s’obriran ja el proper dilluns 2 de març i es poden fer a la mateixa Escola de Música. L’objectiu és poder començar el més aviat possible dins d’aquest mes de març, un cop configurats els grups del taller.  Gràcies a la col·laboració amb l’AMBP, s’ha pogut ajustar el preu del curs, que és de 30€.

En aquest sentit, segons ha explicat Àlex Carasol, per tal de garantir l’èxit terapèutic, resultaria necessari disposar d’un recull d’informació prèvia per part del musicoterapeuta (sobre la capacitat emocional, de comunicació i interacció del nen/a o noi/a, o com la música acompanya la seva vida). També resultaria necessari, segons Carasol, disposar d’informació aportada després d’una entrevista als pares. A partir d’aquest punt s’establiran els objectius a treballar amb cada participant mitjançant un programa d’intervenció individualitzat.

Tenint en compte aquests aspectes, el següent pas és establir els grups de teràpia: quants participants en cada grup, durada de les sessions (en tot cas mai superior a 50 minuts), quin tipus de característiques han de reunir els companys del grup (socials, afectives, cognitives, de llenguatge, flexibilitat mental …) o valorar, per exemple la necessitat d’ajuda d’un monitor de suport durant la sessió.